2015. július 17., péntek

Határzár - Fidesz: ez az egyetlen hatékony mód a déli határ megvédésére

Az ideiglenes műszaki határzárat tartja az egyetlen hatékony megoldásnak a Fidesz a déli országhatár megvédése érdekében.
Ezt Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen hangsúlyozta: a kormányoldal minden lépésének az a célja, hogy drasztikusan csökkenjen az illegális bevándorlás mértéke és a magyar emberekre, a hatóságokra háruló nyomás. A várhatóan az év vége felé elkészülő határzártól is azt várják, hogy jelentősen csökken majd a migráció - közölte.

A politikus jelezte: készek a büntető törvénykönyv módosítására, hogy szabálysértés helyett ismét bűncselekménynek minősüljön a tiltott határátlépés. Tájékoztatása szerint e javaslat ősszel kerülhet az Országgyűlés elé.

A bevándorlók sátrakban elhelyezését firtató kérdésre a szóvivő azt válaszolta: kormányzati törekvés, hogy amennyire lehetséges, a táborokat a települések határain kívülre helyezzék, és ott alakítsanak ki megfelelő tartózkodási körülményeket, ami elsősorban sátrakat jelenthet.

Kiemelte: a magyarországi migrációs nyomás nagyon erős, az idén már - csütörtök éjfélig - 82 451 illegális bevándorló érkezett az országba, döntő többségük a szerb-magyar határon keresztül. Ha ez így megy tovább, éves szinten elérheti a 200 ezret a tiltott határátlépők száma - tette hozzá.

Az illegális bevándorlás olyan mértékű, amit sem a magyar szociális, sem az államigazgatási rendszer nem képes kezelni - mondta Tuzson Bence, úgy fogalmazva: népvándorlásszerű folyamatról van szó, tömegek indultak el Európa felé.

A frakciószóvivő szerint a kormányzati politikát a magyar emberek is támogatják, hiszen - mondta - példátlan sikerű volt a témában indított nemzeti konzultáció, az eddig feldolgozott kérdőívek alapján az látszik, hogy az emberek nagy többsége a korábbiaknál sokkal szigorúbb politikát akar az ügyben. MTI